Voorleesboeken

Deel deze pagina!

Elke avond voor het slapengaan lees ik mijn dochter een boekje voor, en ook mijn zoontje gaat dit steeds leuker vinden. Maar lezen is niet alleen leuk, het is eigenlijk ook heel goed voor de ontwikkeling. Hieronder zal ik wat puntjes noemen waarom lezen nu eigen zo belangrijk is. 1. Band tussen ouder en kind versterken 2. Taalinzicht ontwikkelen 3. Oefen met concentratie 4. Kinderen kunnen vaak na het boekje ontspannen gaan slapen 5. Hersenen stimuleren 6. Aanleiding tot een gesprek : Bijv. met het overlijden van een persoon of huisdier. Hier zijn diverse voorleesboeken over te vinden. 7. Zelfvertrouwen 8. Fantasie ontwikkelen 9. Jong gelezen, oud gedaan. Oftewel, kinderen die op jonge leeftijd al boekjes lezen, zullen op latere leeftijd waarschijnlijk zelf ook vaker lezen. 10. Lezen is leuk en maakt nieuwsgierig. Tijdens een fijn voorleesmoment maken je hersenen dopamine aan. Niet alleen zorgt dat stofje ervoor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook) een goed gevoel krijgt, het maakt hem of haar ook nieuwsgierig. En nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren.

Max en de Maximonsters

Dit boek kwam naar voren toen het de weken waren van ''Geef een boek cadeau''. De periode waarin je voor een kleine bijdrage een boek kan kopen. Dit jaar was het het boek van Max en de Maximonsters. Een echt fantasieverhaal. Elk kind heeft toch fantasieën over monsters, en dit boek sluit daar leuk op aan. Aan het eind van het verhaal is het een droom geweest van Max, al die Maximonsters. Daar kan mijn dochter zich heel goed in vinden. ''Het was maar een droom hè mama''. Het was maar een droom.

Meer informatie over het boek Max en de Maximonsters vindt je hier.

De aap met de blauwe billen

Dit boek is echt zo grappig! De aap bevindt zich tussen dieren die geen kleur hebben. Hij vindt verf en kwasten en krijgt het idee om alle dieren in een kleur te gaan verven. De maki, de luiaard, de beer enzovoort. Totdat de beer wakker schrikt en samen met de dieren een plan bedacht om de aap terug te pakken. Het grappige aan dit boek is dat alle dieren die de aap geverfd heeft, deze kleuren in werkelijkheid ook echt hebben. Alleen brengt dit boek het verhaal dat de aap dat zo geverfd heeft! Er wordt gegarandeerd gelachen met het lezen van dit boek!

Meer informatie over De aap met de blauwe billen vindt je hier. 

Sst, De Tijger Slaapt

Een heel en interactief boek. Er zit veel herhaling in dit boek wat het voor jonge kinderen heel aantrekkelijk maakt.

Ssst. De tijger slaapt, en we moeten hem niet wakker maken… Echt een aanrader dit boek wat je eindeloos kan blijven voorlezen.

Meer informatie over De Tijger Slaapt vindt je hier.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Dit boek is zo grappig, wij houden hier thuis zo erg van dit soort verhalen. Een klein mol komt zijn hol uit en iemand poept op zijn kop. Hij gaat op zoek naar het dier die dit gedaan heeft. Elk dier dat hij bezoekt laat zien dat hij het niet was door zijn poep te laten zien. Uiteindelijk komt de mol bij de vliegen terecht, die de mol naar het juiste dier brengen. Het einde is vooral heel grappig. Maar dat ga ik niet verklappen hihi. Dit boek is echt te leuk. voor jong en oud!

Meer informatie over het boek Over een klein mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft vindt je hier.

De Gruffalo

Van dit boek had ik ooit eens gehoord en eens overgenomen van een andere moeder. Nou ik kan je vertellen dat ik dit boek inmiddels uit mijn hoofd ken! Wat ik zelf een mooie boodschap vind die je uit dit boek halen kunt is je hoeft niet groot en sterk te zijn, maar slim. In dit boek komt ook veel herhaling voor en is spannend. Mijn dochter maakt altijd de zinnen af die ik lees. Zo klinkt het vaak: ‘Beste slang, normaal zou ik zeggen graag, maar ik eet bij de…..’ Waarop mijn dochter roept: ‘Gruffalo vandaag!’ Een heel leuk en spannend boek.

Meer informatie over de Gruffalo vindt je hier. 

Raad Eens Hoe Veel Ik Van Je Hou

Dit is niet zozeer een spannend boek. Maar ik vind het heerlijk om deze te lezen. Het is gewoon echt een liefdevol boek. Zo fijn om samen met je kindje lekker knus dit boekje te lezen.

Meer informatie vindt je hier.

Ik ben je grote zus

Over dit boek heb ik een stukje geschreven in mijn blog van de Bobbi boekjes. Die boek beschrijft de leuke dingen, maar ook de minder leuke van het hebben van een klein broertje of zusje. Ook dat ,hoewel er nu een baby'tje bij is, papa en mama altijd van je zullen houden. Het helpt je kind de situatie te begrijpen en te relativeren. Ik heb deze samen met mijn dochter al veel gelezen en we linken het boekje vaak nog terug naar haar broertje, zelfs nu hij al ruim 1 jaar is.

Meer informatie over Ik word grote zus vindt je hier.

 

Fien en Teun- Voorleesverhalen op de boerderij

Wie kent ze niet! Fien en Teun, een boer en een boerinnetje! Wij zijn al een paar keer op de Fien en Teun boerderij geweest, wat trouwens echt een aanrader is om heen te gaan. In het winkeltje daar, lag dit boek. Mijn dochter, en stiekem ook mama, vindt Fien en Teun helemaal leuk, dus dit boek ging mee naar huis. Het zijn wat langere verhalen, maar nu mijn dochter wat ouder is, kan ze goed naar de langere verhalen luisteren en ga ik nu pas echt dit boek voorlezen (mijn dochter is 3 jaar oud). En de verhalen zijn echt super leuk die erin staan! Zo komt onder andere Sinterklaas aan bod, de verjaardag van mama en verstoppertje spelen. Echt een super leuk en gezellig voorleesboek.

Meer informatie over Fien en Teun- Voorleesverhalen op de boerderij vindt je hier.

Kikker - Vrolijke Voorleesboek

Deze mag eigenlijk niet ontbreken aan mijn lijst met voorleesboeken. Want niet alleen de filmpjes van Kikker, maar ook dit Vrolijke Voorleesboek is leuk! Ik vind vooral ook de illustraties van dit boek erg tof gemaakt. Dit boek bevat een aantal langere, maar ook korte verhalen. Soms is het allang bedtijd, en vind ik het tijd voor een kort verhaaltje. Dan is dit boek toch stiekem erg fijn! Vaak is het een lang verhaaltje dat gekozen wordt, maar dat vindt mama niet erg, want ik lees graag uit het boek van Kikker! En hoewel ik dit boek inmiddels kan dromen, hij blijft favoriet en heel erg leuk om keer op keer voor te lezen.

Meer informatie over Kikker - Vrolijke Voorleesboek vindt je hier.

Moppereend

Dit boek kregen we laatst. Ik had al veel over het boek gehoord, maar zelf nog nooit gelezen. Het boek gaat over, uiteraard, een mopperige eend. Ze is mopperig omdat er geen water meer in haar vijver zit. Ze heeft niemand om mee te spelen en moppert tegen al haar vrienden. Door het mopperen van eend worden alle andere dieren ook mopperig! Totdat het begint te regenen. Eend is weer blij en zo ook alle andere dieren! Het is, voor mij onverwacht, een heel leerzaam boek. Aan het einde verschijnt er een grote regenboog, de favoriete pagina van mijn dochter.

Meer informatie over het boek Moppereend vindt je hier.

Saar op de wc

Binnenkort gaan we starten met zindelijkheidstraining. Deze mama vindt dat toch wel heel spannend, maar ik moet zeggen, door o.a. dit boek krijg ik goede moed! En ik merk dat mijn dochter er steeds meer interesse in gaat krijgen. ''Mama, net als Saar op de wc plassen'', zegt mijn dochter. En dat doen we dan ook, want zo merk je dat ze het gaan imiteren en ervan leren. Het boek beschrijft ook goed, als er geen plasje komt, dan is dat niet erg, het plasje komt straks wel, ga maar lekker spelen. En ja, dan gebeurt er een ongelukje, en nee, dat is niet erg. We proberen het gewoon nog een keer. Je leert van dit boek ook je kindje positief te benaderen in het proces zindelijk worden. Deze mama gaat met dit boek aan de slag!

Meer informatie over het boek Saar op de wc vindt je hier.

De Mooiste Vis Van De Zee

Dit boek kende ik nog van toen ikzelf op de basisschool zat. Die vis met de schitterende schubben. Toen ik zelf kinderen kreeg wilde ik dit boek dus absoluut hebben. Daarbij is het ook een leerzaam boek. De vis Regenboog wil zijn schubben niet delen, maar dan wil niemand dus meer met hem spelen. Uiteindelijk gaat hij dus delen, wordt hij er zelf vrolijker van en de andere vissen dus ook.

Meer informatie over de Mooiste Vis Van De Zee vindt je hier.

Bobbi

Van de bobbi boekjes heb er heeeel erg veel. Wat deze boekjes zo leuk maakt, ze zijn voor peuters heel goed te begrijpen, toe te passen in ons eigen leven en het zijn relatief korte verhaaltjes. Zo heb je bobbi op het potje, bobbi is jarig, bobbi naar de kinderboerderij, bobbi gaat logeren enzovoort enzovoort. Deze boekjes worden hier thuis dus ook massaal gelezen.

Meer informatie over Bobbi boekjes vindt je hier.

Wij gaan op berenjacht.

Wij gaan op berenjacht. We gaan een hele grote vangen! Wij zijn niet bang. Een boek vol met herhaling, wat voor kinderen super leuk en interessant is. Ze komen verschillende obstakels tegen tijdens de berenjacht. Wij hebben de Pop-up versie, wat veel toevoegt aan het verhaal. Er zitten flapjes in, wat je heen en weer kan halen zodat onder andere de poppetjes echt bewegen!

Meer informatie over Wij gaan op berenjacht vindt je hier.

De NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.
Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Bij dit boek moest in zelf een paar keer stoppen met lezen, ik moest zo lachen om verschillende stukjes in dit boek. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor degene die hem voorleest!

Meer informatie over het boek De NEEhoorn vindt je hier.

Fien Gaat Voor Het Eerst Naar School

Vandaag is het een grote dag voor Fien: ze gaat voor het eerst naar school! Ze moet er grotekinderendingen leren en ze ontdekt dat school veel leuker is dan ze had verwacht...

Dit boekje heeft Sinterklaas bij Opa en Oma gebracht, en die bracht het boekje weer naar ons. Mijn dochter gaat over een paar weekjes naar de Basisschool en vindt dit boekje helemaal te gek. Zo is er in dit boekje ook een kindje dat moet huilen als zijn papa weg gaat. Dat vond ze toch wel heel erg interessant. Wat je dan kunt zeggen, Het is helemaal niet erg als je een beetje verdrietig bent. Ga maar lekker spelen en voor je het weet, komt papa/mama je weer ophalen! Dat wordt ook in dit boekje heel leuk beschreven.

Meer informatie over het boek Fien Gaat Voor Het Eerst Naar School vindt je hier.

Scroll naar boven