Zindelijkheidsbox

Deel deze pagina!

Zindelijkheidsbox

Het leed dat zindelijk maken heet. Maar echt, jeetje wat heb ik hier tegenop gekeken...Gelukkig heeft de zindelijkheidsbox enorm geholpen!

Toen mijn dochter zo'n 2,5 jaar oud was dacht ik, ik ga het gewoon proberen. Maar waar begin ik? Hoe dan?! Mensen zeggen dan: ''Ja gewoon de pamper uit en hop!''. ''Ja mijn dochter was al zindelijk voor haar 2e verjaardag''. ''Bij mijn zoon ging het toen heel gemakkelijk, hij gaf alles gelijk zelf aan''.  Allemaal lieve en goedbedoelde adviezen, maar laten we eerlijk zijn, toch zijn ze niet leuk om te horen, althans niet altijd, want ja, mijn dochter doet dit nog niet, en is dat dan erg?

Nee! dat is niet erg. Ik kwam de zindelijkheidsbox tegen. Mijn hulpmiddel en gids! Zoals ik al zei, mijn dochter was 2,5 jaar toen ik het voor de eerste keer ging proberen. Stickerkaart hing klaar, kleine beloon cadeautjes stonden klaar, potje in de woonkamer, brilverkleiner gekocht voor op de wc en onderbroekjes ingeslagen. De eerste keren op het potje gingen super! Ze wilde er niet meer vanaf, maar goed dat geeft niks, ze plaste! Totdat....Ja hoor, het eerste ongelukje. Geeft niks, de volgende keer proberen we het weer, ongelukjes horen er nu eenmaal bij. Maar, ze ging nog niet misschien terug op het potje. Ze was vreselijk overstuur, ging op de grond zitten met een handdoek onder haar billen en kwam daar niet meer vanaf. Ze speelde niet meer, ze wilde niks meer drinken en was erg verdrietig. Ik heb haar tot overmaat van ramp proberen te stimuleren om op het potje te gaan, maar helaas. Dit hebben we tot het eten volgehouden. Toen was ze zo overstuur dat ze me kwam vragen om een luier. Ik heb haar een luier aangedaan. Ze ging weer spelen, drinken en eten.

Dit gaat zo niet, dacht ik. Ik moet haar niet hoeven dwingen naar het potje te gaan. Ze moet er klaar voor zijn. Ik heb het gelaten voor wat het was. We zijn nu een jaartje verder. Op de peuterspeelzaal gaf ze aan ook plasjes te willen doen op het potje of de wc. Ook thuis had ze meer interesse in de wc, plasjes en poep. Mooi! dacht ik. De zomervakantie komt eraan, wij gaan er weer voor! Ze gaat tenslotte over een half jaar naar de basisschool, dus we moeten het gaan doen. Ik was zoooo nerveus hiervoor. Ik had al een datum klaar om te starten. Tot op een middag, ik dacht, lijk wel gek om tot die datum te wachten, ik ga het doen! Nu!

Uit bed, luier uit. Plasje op de wc! Mama doet een hysterisch dansje en zingt er zo hard op los dat de buren meegenieten kunnen. Dochter kijkt me dan ook even beduusd aan. De eerste dag 2 ongelukjes. Maar 2 ongelukjes! 2e dag klein beetje in de onderbroek, de rest op de wc, top! Klein poepongeluk. De dagen erna, geen ongelukjes meer, en poepen op de wc en potje! Mijn dochter is in een week zindelijk! Het stickersysteem werkte dit keer zeer motiverend, en na een volle stickerkaart kreeg ze een kleine cadeautje. Dat stimuleerde haar enorm!

De zindelijkheidsbox was en is voor mij echt een steun. Ik had er vertrouwen in dat dit goed ging komen. Mijn zoontje is nu 1,5 jaar, en bij hem ga ik het zeker weer volgens de zindelijkheidsbox doen. Je krijgt schema's bij deze box waar je plasjes, poep, drinkmomenten en ongelukjes bijhouden kan. Daarbij zit er een instructieboekje, dagkaarten (deze hielpen me enorm!), stickerkaart en stickers en een plasdiploma. Ook kan je via de box op een facebookpagina met allemaal moeders die de stap gaan wagen om hun kindje zindelijk te maken. Super fijn en handig om met elkaar ervaringen te delen en tips te geven.

Ik raad deze box aan, maar wil daarbij wel gezegd hebben, luister naar je kindje. Ik vond het vreselijk om mijn dochter bij de eerste poging zo te zien. En hoewel ik het soms pittig vond om 2 kindjes in de luiers te hebben, toch deed ik dat maar al te graag als het haar minder stress opleverde. Ze ging vanzelf tekenen aangeven, interesse in de wc/potje. Boekjes lezen over het potje, en ook, jawel deze kennen we allemaal, kijken hoe mama naar de wc gaat hihi. Ik heb zelf dus ook maar stickers geplakt. Mijn dochter zei:'' Mama jij ook sticker plakken, jij hebt ook een plasje gedaan''. En dan doe we natuurlijk gewoon gezellig mee!

Meer informatie over de Zindelijkheidsbox vindt je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven